Тодоровден 2018

ТОДОРОВДЕН 2018 ТЪРСАВА

Какво е Тодоровден?

Тодоровден е църковен празник, който се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. На този ден се възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с тъй наречените кушии – надбягване с коне.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли, цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

Мястото на събитието Ловна резиденция Търсава

Ловна резиденция “ТЪРСАВА” се намира в Западна Стара планина. Разположена е в  подножието на връх Мургаш до река Батулийска.

Разположена на територия от около 5 000 хектара. Влючващи и две езера, подходящи за риболов, които са на разположение на почиващите по всяко едно време.
В района при естествени условия се развъждат благороден елен, лопатар, сърна и дива свиня, които са предмет на ловен туризъм.
Сградата е построена през периода 1979-1980 год. като ловна резиденция на Тодор Живков.

ОЧАКВАМЕ ВИ

Phone 0886 882 660, 0877 882 622
Address GPS: 42.755, 23.437, с.Батулия, общ.София

Мястото на събитието е Ловна резиденция Търсава, на 25км. изсточно от с.Батулия. Виж на картата.